Zirkonyum; neden daha üstün?
Zirkonyum, 40 yıldan beri endüstriyel ve tıbbi amaçlar için kullanılmakta olan fevkalade sağlam ve tam bio-uyumluluğa sahip silikat grubu bir metaldir. Bilgisayar destekli micro yontu sistemlerinin (Cad/Cam) gelişmesi ve estetik diş hekimliğindeki ilerlemeler bir çok yeniliği beraberinde getirmiştir. Bunlardan biride zirkonyum materyalinin diş hekimliğinde dental pinler, kronlar, köprüler ve implantların yapımında kullanılabilmesidir.
Peki zirkonyum alt yapılı protezleri konvansiyonel metal alt yapılı protezlere göre estetik kılan özellikler nelerdir?
-Zirkonyum protezlerde iç kısımında beyaz renkte olması nedeni ile metal ve metalin siyah görüntüsünü maskeleyen kapatıcı tabaklar kullanılmasına gerek olmadan porselen tozu direk olarak bu renksiz alt yapı üzerine yığılabilir. Çok ince işlenebilmeleri ve ışık geçirgen olmaları sayesinde metal alt yapılı protezlerdeki opak ve doğal olmayan görünüm meydana gelmez. Doğal dişlerdekine benzer şekilde ışık yüzeyden değil çok derinlerden yansıyarak yapılan protezlerin olağanüstü natürel görünmesini sağlar.
- Ayrıca ışık geçirgenlikleri sayesinde diş etine giden ışı engellemezler ve metal destekli protezlerde dişeti sınırında ortaya çıkan grimsi mor karanlık bölge zirkonyum protezlerde oluşmaz. Proteze komşu diş eti alanı her zaman doğal dişlere benzer şekilde aydınlıktır.
-İlerleyen yıllarda diş etleri çekildiğinde, zirkonyum protezler estetik görünümlerini korurken, metal destekli protezler diş ile birleştikleri yani sonlandıkları bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
-Metal destekli protezler özellikle mor ışıkda ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Zirkonyum protezlerde ise bu sorun yaşanmaz.
Bu nedenlerle özellikle ön dişlerde zirkonyum alt yapılı protezler tercih edilir.
- Isı yalıtım özelliklerinin yüksek olması sayesinde, ufaltılarak minesi kaldırılan doğal dişlerde metal destekli protezlere göre daha az soğuk sıcak hassasiyeti gelişir.
-Porselen yüzeylerinde sigara, çay, kahve ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
 -Bilgisayar destekli yontulama yöntemiyle hazırlandıklarından, uygulandıkları dişe tam adapte olurlar yani yapıştırıcı maddeler diş ile protez arasında çok ince bir tabaka olarak kalır. Bu sayede protezin alttındaki kendi dişimizi çürümelere karşı daha uzun süre sağlıklı bir şekilde korurlar. Dolayısı ile klinik ömürleri daha uzundur.
-Zirkonyum protezlerin dişetleri ile uyumu çok iyi olduğundan ve kesinlikle alerjik olmadıklarından dişetleri daima daha sağlıklı görünür, diş eti ödemlerine ve diş çevresi dokulardaki rahatsızlıklara metal destekli protezlere göre daha az rastlanır.
Tüm bu özellikleri nedeniyle zirkonyum protezler konvansiyonel metal destekli protezlere göre daha doğal, daha sağlıklı ve uzun ömürlü kılar. Dolayısı ile tek dez avantajları olan nisbeten daha yüksek maliyetlerinin karşılığını fazlasıyla verirler.