Diş İmplantlarına Genel Bakış;
Travma veya ağız sağlığına gereken özenin gösterilmemesi gibi nedenlerle dişler kaybedildiğinde, dişleri destekleyen kemik dokusuda belli bir zaman içersinde kaybedilir.  Alt veya üst dişlerinin tamamının kaybedilmesi halinde fizyolojik kemik erimesi olarak adlandırılan bu durum, şiddetli bir şekilde gerçekleşir. Bir süre sonra kemik kayıpları neticesinde hastanın yüz profilli çöker, dudaklar incelerek eski dolgunluğunu kaybeder, ağız çervesindeki yumuşak dokulara kemik desteği azaldığından ağız çevresinde kırışıklıklar artar. Burun ve çene ucu bölgesi arasındaki mesafe azalır ve her ikiside sivrilerek öne çıkmaya başlar. Doğal dişlerini erken kaybedilmesi sonucu ortaya çıkan bu durum, hastanın genel yüz ifadesinin olduğundan çok daha yaşlı görünmesine neden olur.
Ek olarak erken doÄŸal diÅŸ kayıpları, sindirim sisteminde reflü, ülser gibi mide – bağırsak rahatsızlıkları ve karbonhidrat ağırlıklı yanlış beslenme nedeniyle obezite, diabet gibi genel saÄŸlık problemleriyle karşılaÅŸmamıza sebep olacaktır.
Çene kemiklerinde eksik dişlerin olduğu bölgelerdeki erime, ancak bu bölgekere diş implantlarının yerleştirilmesi ile engellenebilir. Ağızda kısmen veya tamamen dişlerimizi kaybettiğimizde implant diş hekimliği bize hızlı ve kolay ve çözümler üretir. İmplantlar, tek diş eksikliği durumunda boş sahaya komşu sağlam dişlerde küçültme yapmayı gerektirmeden tedaviyi sağlarken, birden fazla diş eksikliği durumunda takılıp çıkartılan kancalı protezlere olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Tam dişsizlik durumunda ise takılıp çıkartılan damak protezleri yerine sabit protezler yapılabilmesine olanak sağlar. Bu sayede, kaybettiğimiz estetik ve fonasyona, en önemlisi de arzu ettiğimiz eski beslenme konforumuza geri kavuşabiliriz.
Diş implantları, vucudumuz ile yüzde yüm uyumlu alerjik özellik içermeyen, yüksek nitelikli titanyum alaşımdan yapılan, küçük suni diş kökleridir. Biyouyumluluklarının iyi olması sayesinde vucudumuz tarafından reddedilmezler, yapılan klinik araştırmalar implantların yüzde 96 başarı oranıyla 40 yıla yakın bir süre ağzımızda bizlere hizmet verdiğini göstermektedir.
Diş implantlarının ebatları, hastanın ağzındaki kemik yapısına göre, uygulanacağı alandaki kemiğin genişliğine ve yüksekliğine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle yapılacak implantların yeri, çapı, uzunluğu işlem öncesi çekilen panaromik filmler, 3 boyutlu görüntülemeler ile hesaplanarak belirlenir.
İmplant dişler esasen yeni bir teknoloji değildir, ancak yıllar içersindeki teknolojik gelişimleri sayesinde daha uzun ömürlü ve doğal diş köklerini daha iyi taklit eder hale geldiler, ayrıca uygulama tekniklerinin tamamen ağrısız ve kolay oluşu, kalıcı doğal görünümlü ve doğal dişlere benzer fonksiyonlar gören protezler yapılabilmesine olanak vermeleri sayesinde bilinilirlikleri son yıllarda hızla artmıştır.
İmplantların çene kemiğiyle kaynaşmasını takiben implant destekli protezler farklı şekillerde tasarlanarak yapılabilir. Aşağıdaki diğer yazılarımız ile implantlar ve tedavi süreçleri ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.