”Dental implantlar mı, damak protezleri veya kancalı protezleri mi?” Karar verirken neler göz önünde bulundurulmalı?

Alt ve üst dişlerin çeşitli nedenlerle kaybı ileri yaşlarda sağlığımızı tehdit eden büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. Aslında bu durum Türkiyede toplumun on milyonlarca kişilik kısmını etkilemektedir. Eğer tedavi edilmez ise kişinin görünümünü, konuşmasını, kendine güvenini etkiler, eksilen dişlerin sayısı artıkça beslenmesini, dolayısıyla genel sağlığını direk olarak tehdit edebilir. Peki bu konuda neler yapılabilir?

Geçmişte bu sorunun tek bir cevabı vardı;  Tam veya kısmi damak protezleri. Ancak artık başka bir seçeneğimiz var, doğal dişlerin kaybedildiği durumlarda en iyi seçeneğimizin ”Diş İmplantları” olduğu artık tüm uzmanlar tarafından kabul edilen bir gerçek.

İmplantların ve damak protezlerinin avantajları ve dezavantajları nedir? İsterseniz bu sorunun cevabını kısaca bir gözden geçirelim.

Damak Protezleri

Avatajları;

Herhangi bir cerrahi prosedür gerektirmezler, implantlara göre daha ekonomik ve kısa sürede yapılabilen tedavilerdir. Belli bir kullanım süresi sonrası proteze alışılması ile her hasta bu tip protezler ile konuşma ve sindirim alışkanlıklarını önemli ölçüde karşılar.

Dezavantajları;

Damak protezleri kullanmak, protezlerin çene kemiklerine yaptığı basınçlar nedeniyle zaman içersinde çene kemiklerinde kayıplara yani kemik erimelerine neden olacaktır. Bu durum belli bir süre sonra protezin ağız içinde kaymasına, hareket etmesine yani fonksiyon kaybına neden olabilir. Bu nedenle periyodik olarak damak protezlerinin ağız içinde diş etlerine bakan iç yüzeyinin diş hekiminiz tarafından yenilenmesi gerekir. Damak protezleri kullanan  birçok kişi sert gıdaları sindirmekte zorlanır, dolayısıyla doğru ve dengeli beslenebilmek zorlaşır. Sert gıdaların ağız içinde yeterince öğütülememesi başta reflü ve mide ülserleri olmak üzere pekçok sindirim sistemi hastalığına ve  aşırı kilo almaya neden olabilir. Ayrıca, protezlerin uyurken gece çıkarılması zorunluluğu özel hayat açısından da özgüven kaybı oluşturabilir.

Dental İmplantlar

Avantajları;

İmplantlar çene kemiğiyle kaynaşıp sabit protezler yapmamıza olanak verdikleri gibi çene kemiğinin erime yoluyla kaybına da engel olurlar. Bir nevi tepe yamacındaki ağaçlar gibi davranarak kemiğin erozyonunun önüne geçerler. Doğru tedavi planı ve doğru koşullarda yapıldıklarında yüzde 98 in üzerinde uygulama başarı oranı ile en güvenilir ve konforlu tedavi yöntemleridir. Fırça, diş ipi ve ara fırçalar ile yapılan düzenli kişisel ağız bakımı ve periyodik diş hekimi kontrolleri ile neredeyse ömür boyu hastalara hizmet etmeleri beklenir.  Kullanımları, his ve fonksiyon açısında doğal dişlere çok benzerdir. Meyvaları ısırmak, sandeviçleri koparmak gibi doğal dişlerimizle yaptığımız tüm sindirim alışkanlıklarımız eskisi gib yerine getirmemize olanak sağlarlar. Kancalı protezlerin neden olduğu ağız içi hijyen sorunlarına neden olmazlar.

Dezavantajları;

İmplantlar, damak protezlerine göre daha maliyetli gibi görülebilir, ancak yapılan bu harcamanın daha konforlu, daha uzun ömürlü ve beslenmemiz dolayısıyla genel sağlığımız açısından daha olumlu bir tedavi yöntemine yapıldığı göz ardı edilmemelidir. Bu açıdan değerlendirdiğimizde dental implantlar eksik dişlerimizin tedavisinde aslında daha maliyetli bir yöntem olmadığı net olarak ortadadır.

Ancak, implant tedavisi yaptırabilmek için yeterli maddi koşuları sağlamak için uzun süre dişsiz beklemek, bu şekilde dişsiz veya kısmi dişli beslenmeye çalışmak, hem genel sağlığımız ve hem de ağız içinde kalan dişlerimizin diş kaybı olan boş sahalara doğru eğilmesi ve ilerlemesi gibi tüm diğer faktörler açısından en olumsuz tabloyu ortaya çıkaracaktır. Bu durumu da asla göz ardı etmeyerek olası tedavi alternatifimize ivedilikle karar vermeliyiz.

İMZA 3 küçük

WEB sitemiz yapım aşamasındadır. Anlayışınız için teşekkürler.