İşte dişlerimizi sağlıklı tutmak için düzenli ağız bakımına ek olarak yapmamız gerekenler…
- Günlük diyetimizi tüm gıda gruplarından çeşitlendirerek oluşturmalıyız. Tek yönlü beslenmeden kaçınmalıyız.
- Karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme sonrası ağıza atılan ufak bir az yağlı beyaz peynir parçası, dişlerin doğal yoldan kısmen de olsa temizlenebilmesini sağlar.
- Yeni bilimsel araştırmalar, prebiotiklerin de ağız sağlığı açısından olumlu etkileri olduğunu, yoğurt ve kefir gibi gıdaların ağız içindeki zararlı bakterilerilerin gelişimini önlediğini göstermiştir.
- Kızılcık suyunun da diş eti rahatsızlığı riskini azalttığı tespit edilmiştir.
- Beslenme sırasında ‘C’ vitamini alınması hayati önem taşır. ‘C’ vitamini kemiklerin ve dişlerin yapısında bulunan kollojenin yapımında rol oynar. Ayrıca damar yapılarının bütünlüğünün ve gücünün devamlılığını sağlar. Vücutta ‘C’ vitamini eksikliği olursa diş etlerinde ödem ve kanama olacaktır.
- Yağlı balıklarda daha çok bulununan Omega 3 yağ asitlerinin, kemik kaybı olan periodontal rahatsızlıkların tedavisinde olumlu rol oynadığına dair kanıtlar bulunmuştur. Ayrıca Omega 3 içerikli gıda katkılarının diş eti ödemini azalttığı görülmüştür.
- Günlük beslenme sırasında kalsiyum ve ‘D’ vitamini alımı da oldukça önemlidir, aksi takdirde diş eti ve diş çevresi kemik dokularında hastalık riski artar.
- Şekersiz sakız çiğnemenin dişleri temizleme etkisi vardır. Sakız çiğnemek, ağzın bakterilere karşı doğal savuma mekanizması olan tükrük akışınıda hızlandırır. Ancak, sakız çiğneme alışkanlığının aşırı düzeyde olduğu durumlarda, dişlerin aşınacağı, diş sıkma alışkanlığı varsa bunun artacağı ve çene ekleminde ağrı ve tahribata kadar uzanan sıkıntılar oluşabileceği unutulmamalıdır. Bazı sakızlardaki asitli içeriklerin dişler üzerinde tahrip edici etkisi olduğu da gözardı edilmemeli, almadan önce etiketi okunarak sakızın içeriği mutlaka gözden geçirilmelidir.
- Elma, armut ve diğer sert meyva ve sebzelerde tüketilmelidir. Sıvı içerikleri bol olduğundan şekerleri dilüe durumdadır. Turunçgiller de faydalıdır, tükrük salınımını artırdıklarından ağız içinin temiz kalmasına yardımcı olurlar.
- Şekerler ve aşırı şekerli gıdalar tüketilmemelidir. Onlar yerine, gerekirse tatlandırıcıların zararlı olduğuen azından henüz ispatlanmamış olanlarından yararlanılabilir.